Съветник на израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21

...
Съветник на израелския премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21
Коментари Харесай

Планът на Байдън за Газа „не е добра сделка“, но Израел го приема, каза съветник на Нетаняху

Съветник на израелския министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и удостовери през днешния ден, че страната му е приела рамковото съглашение за преустановяване на войната в линията Газа, което беше препоръчано от американския президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в, само че го дефинира като несъвършено и добави, че има потребност от още доста работа, съобщи Ройтерс.

В изявление за английския вестник „ Сънди таймс “ основният външнополитически консултант на Нетаняху, Офир Фалк, сподели, че предлагането на Байдън е „ договорка, с която се съгласихме - тя не е добра, само че ние доста желаеме заложниците да бъдат освободени, всички “.

„ Има доста елементи, които би трябвало да бъдат конкретизирани “, уточни той, като добави, че израелските условия, в това число „ освобождението на заложниците и унищожаването на „ Хамас “ като геноцидна терористична организация “, не са се трансформирали.

Байдън, който в началото поддържаше израелската атака в Газа, само че по-късно намерено порица огромния брой цивилни жертви при интервенцията, показа завчера триетапен проект за преустановяване на войната, получен от държавното управление на Нетаняху, отбелязва Ройтерс.

Първата фаза включва помирение за шест седмици и връщане на част от заложниците, държани от „ Хамас “, след което страните в спора ще договарят за безсрочно преустановяване на военните дейности във втората фаза, при която останалите живи пленници ще бъдат освободени, сподели Байдън.

Тази поредност наподобява допуска, че „ Хамас “ ще продължи да играе роля при осъществяването на изискванията с посредничеството на Египет и Катар. В същото време Израел остава все по този начин решен да възобнови акцията си за очистване на подкрепяната от Иран ислямистка формация, показва Ройтерс.

През последните няколко месеца Байдън поддържа няколко оферти за преустановяване на огъня, всяко от които имаше сходна рамка като тази, която той очерта в петък, само че всички те се провалиха. През февруари американският президент заяви, че Израел се е съгласил да приключи боевете до свещения за мюсюлманите месец рамазан, който стартира на 10 март. Такова помирение обаче не беше реализирано, написа Българска телеграфна агенция.

Основният противоречив миг беше настояването на Израел, че ще разисква единствено краткотрайни прекъсвания на бойните дейности, до момента в който придвижването „ Хамас “ не бъде изцяло унищожено. Ислямистката формация, която към този момент не дава признаци, че ще отстъпи, твърди, че ще освободи заложниците единствено при изискване, че се стигне до дефинитивно прекъсване на войната.

В речта си Байдън съобщи, че последното му предложение „ основава по-добър „ ден по-късно “ в Газа без „ Хамас “ на власт “. Той не посочи по какъв начин ще бъде реализирано това и призна, че „ има редица елементи за договаряне, с цел да се премине от първата към втората фаза “.

Фалк повтори позицията на Нетаняху, че „ няма да има непрекъснато преустановяване на огъня, до момента в който не бъдат реализирани всички наши цели “.

Израелският министър председател е подложен на напън да резервира съдружното си държавно управление непокътнато, отбелязва Ройтерс. Двама крайнодесни сътрудници заплашиха да изоставен в символ на митинг против всяка договорка, която съгласно тях щади „ Хамас “. Един от центристките сътрудници, някогашният военачалник Бени Ганц, обаче желае съглашението да бъде прегледано.

„ Хамас “ приветства някои условия в предлагането на американския президент.

„ Речта на Байдън включваше позитивни хрумвания, само че ние желаеме това да се реализира в границите на всеобхватно съглашение, което да дава отговор на нашите претенции “, сподели през вчерашния ден високопоставеният представител на „ Хамас “ Осама Хамдан пред телевизия „ Ал Джазира “.

Ислямистката формация желае обезпечено преустановяване на офанзивата в Газа, евакуиране на всички израелски сили, свободно напредване за палестинците и помощ за възобновяване.

Представители на израелските управляващи отхвърлиха настояването, което съгласно тях на процедура значи връщане към обстановката отпреди 7 октомври, когато придвижването „ Хамас “, сложило си за цел да унищожи Израел, управляваше линията Газа. Групировката провокираха войната, като нейни бойци нахлуха през граничната ограда в Израел, убиха 1200 души и взеха повече от 250 заложници, по данни на израелските управляващи.

При последвалата израелска военна интервенция, която опустоши огромна част от бедната и подложена на обсада Газа, бяха убити над 36 000 палестинци, настояват следените от „ Хамас “ здравни управляващи в палестинската територия. Израел заяви, че 290 негови бойци са починали в боевете.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР